Foto: Shutterstock

Koeien stoten minder uit na eten van zeewier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om koeien minder vervuilende gassen te laten uitstoten. Dat deden ze door zeewier door koeienvoer te mixen. 

21 proefkonijnen… eh… -koeien aten vijf maanden lang elke dag tachtig gram van een bepaalde rode zeewiersoort. Dat werd door het voer gehusseld. En ze vonden de koeien nog lekker ook! De wetenschappers hielden precies bij hoeveel gassen de koeien uitstoten en werden al snel blij van de resultaten: de dieren stootten 82% minder van het broeikasgas methaan uit via hun mest, boeren en winden.

Spijsvertering

Volgens de onderzoekers zorgt zeewier ervoor dat de productie van methaan veel minder snel op gang komt in het spijsverteringskanaal van koeien. Dat klinkt veelbelovend, maar of het echt egaat helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan is nog even de vraag. Er groeit namelijk niet genoeg van dit type zeewier in het wild. Daarom moet er eerst veel meer gekweekt worden.

Anderen lazen ook: Deze 9 dingen wist jij vast nog niet over het klimaat

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook