panda's rhenen

Komt er een babypanda in dierentuin in Rhenen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Sinds 2017 wonen reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in de dierentuin in Rhenen. De grote wens is dat er baby's gaan komen. Vandaag deelde de dierentuin het nieuws dat afgelopen zaterdag de twee hun eerste paring hebben gehad! Babypanda's maken lijkt alleen makkelijker dan het is...

Reuzenpanda's leven het grootste deel van het jaar afgezonderd. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op, waarbij de mannetjes vooral op zoek gaan naar een vrouwtje. Vrouwtjes worden gelokt door het maken van geluiden. Deze lijken niet op het gebrul van andere beren, maar eerder op het blaffen van een hond of het blaten van een schaap.

Lokstof

De paartijd duurt maar kort, slechts enkele weken van maart tot mei. En het vrouwtje is zelfs maar één tot drie dagen vruchtbaar. Daarom gaan de mannetjes heel actief op zoek naar een vrouwtje. Met geurklieren onder de staart lokken ze elkaar. Mannetjes gebruiken deze het hele jaar om andere mannetjes weg te houden. Vrouwtjes verspreiden hun geurstoffen op bepaalde bomen rond de paartijd als lokstof. Ze zijn zo makkelijker te vinden door de mannetjes.

Tussen de 112 en 163 dagen

Vrouwtjespanda's worden om de twee tot drie jaar bevrucht. Dat heeft te maken met dat ze haar jong soms tot twee jaar moet opvoeden. Het vrouwtje is vier tot vijf maanden in verwachting, wat best kort is voor beren die zo groot zijn. De exacte draagtijd ligt tussen de 112 en 163 dagen. Jonge panda's worden dus meestal geboren in de maanden augustus en september.

Bij de geboorte zijn de ogen van de babypanda gesloten en werken de oren nog niet. Het jong is dus blind en doof bij de geboorte en ziet eruit als een soort dikke worm. Ze wegen niet meer dan 85 tot 140 gram.

Leeftijd

Meestal wordt er maar één jong geboren. Worden er meerdere babypanda's geboren, dan kiest de moeder er een uit die zal overleven. In het wild is de gemiddelde leeftijd van een panda zo'n 10 tot 15 jaar. In dierentuinen worden de dieren een stuk ouder, gemiddeld 26 jaar.

De komende weken worden dus spannend voor Wu Wen en Xing Ya. Verzorgers gaan dagelijks onderzoeken of er dit jaar een babypanda geboren gaat worden.

Anderen lazen ook: Zeldzame witte panda gespot in China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik hoop het zo
Panda’s zijn zo schattig

ja he mijn nicht woont in china en heeft een panda

Omg ik zou ook zo graag een panda willen echt ben jaloers op jou nichtje

OMG!!!!!!!!!!!!!!
Ahhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!
So cute!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps