Foto: Staatsbosbeheer

Konijnen verhuisd naar Vlieland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Vlieland heeft sinds deze week 26 nieuwe, pluizige inwoners. Een groep konijnen is van Rotterdam naar het Waddeneiland gebracht om daar te helpen met het voortbestaan van de soort.

Op Vlieland leven nog zo'n vijftig konijnen. 'Dat is veel te weinig. En dat is al jaren zo', vertelt boswachter Anke Bruin-Kommerij. En dat is een probleem, want de bruine dieren zijn hartstikke belangrijk voor het eiland. 'Ze maken holletjes in de duinen waar sommige vogels en een eendensoort in broeden. En ze eten gras, waardoor er weer ruimte is voor sommige duinplantjes om te groeien.'

Reddingsplan

En dus moest er een reddingsplan komen. Het eiland heeft gezonde konijnen nodig, zodat er de komende weken een boel kleintjes bij kunnen komen. Die kunnen dan allemaal rondhuppelen over het eiland en wroeten in de duinen. Maar waar moesten die konijnen vandaan komen? Dat was niet zo moeilijk. In het havengebied in Rotterdam leven juist veel te veel konijnen. Daar graven ze holletjes en daar hebben mensen in de haven last van. Wegwezen dus.

De verhuizing

Afgelopen weekend werden daarom 26 konijnen gevangen. Die werden zorgvuldig geslecteerd door twee konijnenexperts. Ze moesten namelijk wel gezond en sterk zijn. De geselecteerde dieren zijn afgelopen weeknd naar het eiland gebracht. 'Dat is heel fijn voor die ze, want hier hebben ze veel meer ruimte. En hier zijn geen jagers en geen vossen. Op de Maasvlakte in Rotterdam hebben de konijnen veel meer stress dan hier.'

Op de foto's hieronder zie je hoe de verhuizing ging. De tekst gaat daarna verder.

Kunstburcht

Om ervoor te zorgen dat de dieren zo weinig mogelijk stress hebben tijdens de verhuizing, werden ze in het donker naar het eiland gebracht. In hun nieuwe leefgebied worden ze extra goed vertroeteld. Er zijn kunstburchten gemaakt met proppen hooi erin, zodat ze niet direct op zoek hoeven te gaan naar voedsel. Die holletjes worden beschermd tegen de wind met takken. 'De konijnen worden ook goed in de gaten gehouden', vertelt Bruin-Kommerij. Dat doen ze bijvoorbeeld met wildcamera's.

Dit zijn niet de enige konijnen die gaan verhuizen. Aan het einde van het jaar wordt er nog een groep naar het eiland gebracht.

Anderen lazen ook: Gestolen konijn omgeruild voor ander gestolen konijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps