Haan

Kraaiverbod voor luidruchtige Zwitserse haan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een energieke haan in Zwitserland kraaide zó vaak en zó luid, dat zijn buren er niet van konden slapen. Toen ze het probleem niet met de eigenaar van het dier konden oplossen, stapten ze naar de rechter. Die legde de haan een kraaiverbod op.

De Zwitserse haan kraait tussen de 14 en 44 keer per uur, zowel overdag als 's nachts, schrijft Het Laatste Nieuws. En dat vinden de buurtbewoners niet fijn, want door het geluid kunnen ze moeilijk slapen.

Zaag

Omdat de eigenaar van de haan het probleem niet zag, stapte één van de buren naar de rechter. Vervolgens werd het geluid van de haan gemeten. Wat bleek? Op 15 meter afstand werd 84 decibel gemeten. Zoveel decibel produceren een zaag of een mixer ook.

Zondag

De rechter bepaalde daarna dat de vogel tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtends zijn snavel moet houden. En op zondagochtend zelfs nog een uur langer. De eigenaar moet de haan daarom op tijden dat hij stil moet zijn, in het donker houden. Ook moet de garage waarin de haan woont, geluidsdichter gemaakt worden.

Frankrijk

Of deze uitspraak gevolgen heeft voor haan Maurice uit het Franse plaatsje Saint-Pierre-d'Oléron moet nog blijken. Ook hij zorgt voor burenoverlast. Het oudere echtpaar dat in het dorp kwam wonen voor de rust, zegt gek te worden van zijn gekraai. Het baasje van de vroege vogel vindt het allemaal maar ‘stads gezeur’. 

Supporters

Ook die ruzie moet nu opgelost worden door een rechter. De uitspraak is op 5 september. Maurice heeft in ieder geval de meeste supporters: ‘Hij doet gewoon wat een haan moet doen en dat is kraaien’, zeggen zij. Franse Haan

Supporters van Maurice brachten hun hanen naar de rechtbank in het Franse Rochefort: 'Hanengekraai hoort gewoon bij het platteland, of je dat nou leuk vindt of niet.'

Anderen lazen ook: Filmpje: Mega-haan van lego.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik snap dat die kip zijn snavel moet houden ik zou dan niet kunnen slapen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.