Rode Amerikaanse rivierkreeft

Landelijk plan tegen vervelende rivierkreeften

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Rivierkreeften zijn een echte plaag in Nederland. Ze vreten planten op en laten oevers verzakken. Wat kunnen we ertegen doen? Dat moet duidelijk worden uit een landelijk onderzoek.

Dertig jaar geleden werden de eerste rode Amerikaanse rivierkreeften in Nederland in het wild gespot. Waarschijnlijk waren ze ontsnapt uit een vijver. Nu wonen er hier heel veel. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland hebben mensen er last van.

Steeds meer rivierkreeften

De rivierkreeften vreten waterplanten op en dat is slecht voor de natuur. Bovendien graven ze holletjes aan de rand van het water, waardoor oevers en dijken verzakken. Een vrouwtje kan in één klap wel honderden eitjes leggen, waardoor het er steeds meer worden. En dan kunnen ze ook nog eens over land lopen, waardoor ze niet in één vijver blijven, maar heel Nederland doorkruisen.

Antwoord op vragen

Wat kunnen we ertegen doen? Dat willen onderzoekers weten. Daarom wordt er dit jaar landelijk onderzoek gedaan naar hoe de rivierkreeften leven. Hoe graven ze hun holen? Waarom zitten er in de ene sloot heel veel kreeften en in de andere geen? En wat kunnen we daarvan leren? Dat zijn vragen die de onderzoekers willen beantwoorden.

Anderen lazen ook: Zeldzame blauwe kreeft te zien in Frankrijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind ze maar stom en vervelend! Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.