verjagen herten

Leeuwenlucht moet damherten wegjagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hoe jaag je herten weg die brutaal tuinen in lopen om daar de bloemen op te eten? Dat klinkt misschien als een onzinnige vraag, maar in Zandvoort zijn vraatzuchtige herten echt een probleem. Afgelopen weekend werd geprobeerd om de dieren weg te jagen met…leeuwenlucht.

In de duinen bij Zandvoort dartelen veel herten rond. Hartstikke leuk als je die tijdens een wandeling tegenkomt. Maar het zijn er zó ontzettend veel dat ze ook gewoon het dorp in lopen en daar flink overlast geven. Ze vertrappen de planten en woelen met hun hoefjes de bloembedden om.

Speciale geurpalen

Bewoners hebben er schoon genoeg van. De duinen waar de herten leven, zijn eigendom van het waterbedrijf. Dat gaat nu experimenteren met leeuwenpoepgeur om de herten uit het dorp te houden. Prooidieren als herten zijn van nature bang voor de geur van roofdieren. Tuinen die naar leeuw stinken, zullen ze dus links laten liggen, is het idee.

Kort effect

Volgens boswachter Arjan Postma kan de leeuwenpoep werken. Hij vertelt aan RTL Nieuws: 'Bij mollen gaat dat hetzelfde. Die kunnen verjaagd worden als er een kattendrol in de buurt ligt. Maar het effect is heel kort, omdat de geur er vanaf gaat. Dat komt bijvoorbeeld door regen of vorst.'

Nu maar hopen voor de bewoners in Zandvoort dat de herten ook echt wegblijven.

Anderen lazen ook: Hardrijders en hondenpoep grootste ergernissen of Nieuwe poeptest kan kinderlevens redden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps