Simba. Foto: GoFundMe

Leeuwtje Simba kan gaan aansterken in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Mager, moe en bang. Zo werd leeuw Simba begin dit jaar gevonden op een markt in Irak. De twee Nederlandse militairen die Simba daar vonden, startten een actie om hem te redden. Nu is er goed nieuws: Simba is vandaag in Nederland aangekomen.

De twee Nederlandse militairen werken op de Nederlandse ambassade van Irak. Ze ontmoetten Simba in Bagdad, de hoofdstad van dat land. Ze dachten geen twee keer na toen ze het leeuwtje daar in zijn kooi zagen zitten (zie foto bovenaan dit artikel). Het toen anderhalf jaar oude dier zag er angstig en slecht uit. Om hem heen stonden kooien met blaffende honden en luidruchtige apen. Dat ging veel te ver, vonden de militairen. En dus besloten ze het leeuwtje te redden.

Operatie Simba

Operatie Simba, zo noemden ze hun plan. Het doel is om Simba uiteindelijk in het wild uit te zetten. Ze begonnen, met hulp van Stichting Leeuw, een inzamelingsactie. Daar werd meer dan tienduizend euro mee ingezameld. Met dat geld kon Simba worden vrijgekocht en naar Nederland worden gebracht.

Enorm opgeknapt

Simba, die inmiddels twee is, is vandaag rond 15.00 uur op het vliegveld van Maastricht geland. Daar is hij eerst gecheckt door dierenartsen. Vervolgens is Simba naar de leeuwenopvang van Anna Paulowna, de grootste van Europa, gebracht. Daar kan hij aansterken. Eerst nog even in z'n eentje, maar daarna gaat Simba naar het gewone opvangcentrum. 'Hij is al enorm opgeknapt, alleen al omdat dat hij nu genoeg te eten heeft. Wel is hij niet buiten z’n kooi geweest, dus zijn conditie loopt wat achter achter', vertelt een medewerker aan NH Nieuws.

Naar Afrika

Ook is nog niet bekend of Simba geestelijke schade heeft opgelopen van zijn tijd in Irak. Als Stichting Leeuw zeker weet dat het weer goed gaat met Simba is het de bedoeling dat hij teruggaat naar Afrika, het continent waar zijn soort in het wild leeft.

Anderen lazen ook: Cora over touwtrekken met tijgers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps