Luizen

Leugens over luizen, hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vandaag is het Landelijke Luizendag! Niet echt reden voor een feestje, want van die kriebeldiertjes op je hoofd wordt niemand blij. Over luizen doen veel verhalen de ronde. Wat is nou waar en wat niet?

'Meisjes hebben vaker luizen dan jongens'
Klopt! Dat komt vooral omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. Luizen blijven daar net een beetje beter op zitten. En áls de luizen eenmaal in lang haar zitten, is het lastiger om ze weer kwijt te raken. Bij het uitkammen mis je bij lang haar sneller een stukje waar een luis zit, dan bij kort haar.

'Luizen komen het meest voor in de zomer'
Klopt niet! Luizen houden heel erg van een temperatuurtje van 37 graden. En dat is precies de temperatuur van je hoofdhuid, of het nu zomer is of winter! Na de zomervakantie zijn er vaak meer kinderen met luizen op school. Dat komt vooral omdat er dan al een tijdje niet gecontroleerd is op de scholen.

'Je kunt luizen krijgen van je hond of je kat'
Klopt niet! Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat zijn ander soort luizen dan hoofdluizen. Maar ze hebben veel vaker last van vlooien. En die zijn gelukkig nauwelijks in mensen geïnteresseerd.

'Als je luizen hebt, moet je alles van stof heel goed wassen en je knuffels moeten in de vriezer'
Klopt niet! Vroeger was dat vaak het advies, maar inmiddels weten deskundigen dat dat niet helpt. Luizen die niet meer op je hoofd zitten, zijn al zo verzwakt dat ze snel dood gaan. 

Hoofdluizen kunnen 8 tot 24 uur overleven zonder eten en warmte, daarna drogen ze uit en sterven ze. Je dekbed in de diepvries stoppen of op hoge temperatuur wassen helpt dus niet bij het bestrijden van hoofdluis.

'Als je je haren in een knot draagt, heb je minder kans op luizen.'
Klopt!
Losse haren, lange staarten of vlechten komen makkelijker in aanraking met het haar van een ander, waardoor luizen kunnen overlopen. Luizen klimmen met hun zes pootjes en sterke klauwen behendig van haar naar haar.

Daarbij kunnen zij snelheden van wel 30 centimeter per minuut halen. Een korte knuffel, het maken van een selfie, of even op elkaars telefoonschermpje kijken kan dus al genoeg zijn. Een luis kan trouwens niet zwemmen (wel drijven), springen of vliegen.

'Luizen houden vooral van schoon haar'
Klopt niet! Luizen voelen zich even goed thuis op ongewassen, vettige haren als op een frisgewassen hoofd.

'Regelmatig kammen helpt'
Klopt! Elke dag grondig kammen met een luizenkam helpt! Dat gaat het beste met nat haar, waarin flink wat onuitgespoelde crèmespoeling zit. De kam glijdt er dan makkelijker doorheen, en omdat de luizen blijven zitten waar ze zitten kun je ze niet missen. Klop de kam uit in een bakje water of boven een wit vel papier of witte wasbak.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Schamen voor hoofdluizen? 'Onzin!'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook