Het zeepaardje op Ameland. Foto Klaas Klok

Levende zeepaardjes gevonden op Waddeneilanden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op Texel, Vlieland en Ameland zijn deze week meerdere levende zeepaardjes gevonden op het strand. Dat zijn bijzondere vondsten, want die dieren laten zich niet snel zien.

De meeste soorten van het zeepaardje zwemmen graag in warm water. Twee soorten houden wél van het koude water in de Noordzee. Toch komen zij niet vaak in de buurt van het strand en worden ze niet vaak gespot.

Naar de opvang

Dat er nu door wandelaars zeepaardjes zijn gevonden op drie verschillende eilanden is daarom erg bijzonder nieuws. Op Ameland bracht een vinder het dier in een hondenpoepzakje met zeewater naar een dierenopvang. Daar zwemt-ie nu rond tot hij weer sterk genoeg is om de zee in te gaan. Ook op Texel en Vlieland zijn de dieren opgenomen door een dierenopvang. Met de zeepaardjes op Ameland en Vlieland gaat het redelijk goed. Het dier in de opvang op Texel heeft wat meer hulp nodig.

Klimaatverandering

Dat er in een korte tijd drie levende zeepaardjes zijn gevonden kan geen toeval zijn, zegt dierenverzorger Jarco Havermans van de opvang op Texel tegen RTL Nieuws. Hoe dat komt weet niemand, maar Havermans verwacht dat het met klimaatverandering te maken heeft. Doordat de aarde opwarmt kunnen de dieren zich tegenwoordig prima redden in de Noordzee, maar is het water in de winter toch nog te koud voor ze. Daar zijn ze nu waarschijnlijk van geschrokken. 

Anderen lazen ook: Zeldzame voshaai gespot in de Noordzee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook