Er zijn minder konijnen in Nederland dan in 2006. Foto: Shutterstock

Meer otters en bevers, minder hazen en konijnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Goed nieuws over de otter en de bever. Daar zijn er steeds meer van in Nederland. Daarom zijn ze van de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren gehaald. Helaas zijn er ook dieren aan de lijst toegevoegd. Met de haas en het konijn gaat het niet goed.

Sinds 1950 wordt bijgehouden hoe het gaat met de zoogdieren in ons land. De nieuwste lijst is gisteren bekend gemaakt. De laatste versie was uit 2006. 

Ruige stukjes land

Volgens de Zoogdiervereniging zijn de aantallen hazen en konijnen sinds de jaren '50 met meer dan 60% afgenomen. Vooral dieren die op en rond het boerenland leven, hebben het zwaar. De haas heeft bijvoorbeeld ruige stukjes land nodig, maar daar zijn er steeds minder van. Dat komt door intensieve landbouw, waarbij veel landbouwmachines gebruikt worden die bijvoorbeeld het gras heel kort houden.

Bijzonder herstel voor de otter

Het gaat gelukkig beter met zeezoogdieren en de wat grotere zoogdieren op het land. De bruinvis en de gewone en grijze zeehond staan niet meer op de lijst. Ook de otter, bever en boommarter zijn niet meer bedreigd. Vooral voor de otter is dat bijzonder. Die was rond 2006 namelijk bijna niet meer te vinden in Nederland. 

Anderen lazen ook: Joey de otter: het schattigste diertje ooit

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het erg goed

wat fijn ik houw van de natuur Duimomhoog Blij

ik vind dat het niet kan de konijnen en de hazen moeten winnen niet de anderen 2

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.