ANP

Meer soorten reuzenschildpadden dan gedacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Vorige week was er groot nieuws in Ecuador. Onderzoekers van de Galápagos Conservancy-organisatie hebben een nieuwe reuzenschildpaddensoort ontdekt op het Galapagoseiland San Cristobal. 

In 1906 vonden onderzoekers op de bergen van het eiland San Cristobal botten en schilden van reuzenschildpadden. Deze stamden af van het Chelonoidissoort. Een eeuw lang werd gedacht dat alle schildpadden op het eiland tot deze soort behoorden. Tot onderzoekers van de Galápagos Conservancy-organisatie zich afvroegen of dat wel klopte. 

Oude schilden en botten

De wetenschappers vergeleken het honderd jaar oude materiaal met de reuzenschildpadden op het eiland. Wat bleek: de oude schilden zagen er compleet anders uit. Zo wisten zij dat de reuzenschildpadden geen familie waren van het Chelenoidissoort. Een nieuw soort was ontdekt. 

Uitgestorven soort

De wetenschappers vertelden dat de twee soorten schildpadden vroeger samen op het eiland leefden. De een hoog in de bergen, de ander laag aan de grond. Waarschijnlijk is het chelonoidissoort uit de hoge bergen uitgestorven. Hoe dat zit, willen de wetenschappers nu graag onderzoeken.

Anderen lazen ook: Schildpadden daten via Facetime.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook