Gettyimages

Mensapen maken zichzelf soms expres duizelig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Jezelf in het rond draaien tot je erbij neervalt. Het kan zowel leuk als misselijkmakend zijn. Britse wetenschappers ontdekten dat verschillende mensapen zichzelf expres in het ronddraaien om uit evenwicht te raken. En dit is waarom. 

In 2017 ging een video van de dansende gorilla Zola uit een dierentuin in Texas viraal. Het internet gierde het uit om de aap die rondjes draaide in het zwembad. Het wekte ook interesse op bij een team van Britse onderzoekers. De wetenschappers wilden weten waarom de aap zichzelf zo rondtolde en gingen op onderzoek uit.

Benieuwd naar het filmpje van de ronddraaiende gorilla Zola? Bekijk hem hier: 

Andere mensapen

De onderzoekers bekeken meerdere video's van verschillende mensapen en ontdekten iets bijzonders. Gorilla Zola is niet de enige die het leuk vindt om rondjes om zichzelf te draaien. Chimpansees, orang-oetans, bonobo's en andere gorilla's doen dit ook.

Plezierig

Maar waarom tollen die mensapen zichzelf zo in het rond? Misschien herken je het zelf wel: als jij jezelf ronddraait, word je na een paar rondjes misselijk en duizelig. Maar het kan je ook een licht hoofd en een gevoel van blijdschap bezorgen, bijvoorbeeld als je in een carrousel of een draai- of zweefmolen zit. De wetenschappers denken dat mensapen ditzelfde gevoel willen opwekken als ze zichzelf ronddraaien.

Oermens

Mensen stammen waarschijnlijk van mensapen af. Omdat het gedrag van mensen veel op mensapen lijkt, denken de onderzoekers dat onze voorouders ook al rondjes om zichzelf draaiden voor het plezier. Daar gaan ze nu meer onderzoek naar doen.

Anderen lazen ook: Gorilla is internethit

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook