mieren die ontploffen

Mier ontdekt die ontploft

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Op het Aziatische eiland Borneo is een mier ontdekt die zijn vijanden uitschakelt door zelf te ontploffen. Bij die explosie komt een gele vloeistof vrij die naar curry ruikt.

Hoog in de bergtoppen op het Indonesische eiland werd de kleine, rode mier ontdekt. Het lijkt een klein en onopvallend beestje en voor een hongerig roofdier de perfecte maaltijd. Tenminste, dat lijkt zo. 'Als het diertje zich bedreigd voelt, kan hij de spanning in zijn achterlijf zo hoog laten oplopen dat het ontploft. Daardoor komt het hongerige roofdier onder het gif te zitten', vertelt Alice Laciny, een onderzoeker van een museum in Oostenrijk.

Knalgele smurry

Dat het dier zichzelf kan laten ontploffen is natuurlijk al best bijzonder, maar bij de explosie komt ook nog eens een knalgeel goedje vrij. Deze smurrie is knalgeel, plakkerig en giftig. En nog gekker: het ruikt naar curry.

Bijten of springen

Onderzoekers weten wel dat er mieren zijn die ontploffen, maar vaak komt het niet voor. Mieren leven in enorme groepen en dat maakt ze een makkelijke prooi. Daarom ontwikkelen ze dit soort trucjes. Andere miersoorten kunnen bijvoorbeeld bijten, of springen en glijden over takken en bladeren.

Anderen lazen ook: Zo krijg jij een tuin vol vlinders of Dierentrucjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vet leuk ik wist niet dat deze mier bestond! Maar waar kan ik wat meer vinden van Avicii? Vraagtzichaf

Dat wist ik niet dat is echt cool

ik zou dan wegrennen Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg

nou echt eng ............en curry is niet bepaald mijn lievelingssaus.jakkie! Rentweg Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps