Foto: Unsplash

Mini-kameleon toch niet uitgestorven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wetenschappers sprongen een gat in de lucht toen ze een kleine kameleon vonden in het regenwoud in het Afrikaanse land Malawi. Ze dachten dat het dier al was uitgestorven, maar niets bleek minder waar.

Het dier dat de onderzoekers vonden is de Chapman's Pygmy kameleon. Hij woont in het regenwoud en is maar 5,5 centimeter lang! Meestal is de kameleon bruin, maar hij kan veranderen in groene en blauwe tinten. Het dier werd pas in 1992 ontdekt en is heel zeldzaam. De wetenschappers dachten dat de kameleon al zou zijn uitgestorven doordat veel regenwoud wordt gekapt. 

Hieronder zie je hoe de kameleon eruitziet. De tekst gaat verder onder de tweet.

Kippenvel

Omdat wetenschappers zich zorgen maakten, begonnen ze een zoektocht naar het dier. Met succes! Hoofd-onderzoeker Krystal Tolley vertelde in een verklaring dat ze de eerste kameleon vonden aan de rand van het bos, tussen maïs- en cassaveplanten. Ze waren zo blij dat ze kippenvel kregen en in het rond sprongen.

Regenwoud kappen

In totaal werden er zeven Chapman's Pygma kameleons gevonden tijdens het onderzoek. Ondanks dat er nu weer een aantal dieren zijn gevonden, maken de wetenschappers zich nog steeds zorgen om de toekomst van de kameleons. Als het kappen van het regenwoud zo door blijft gaan, hebben ze namelijk steeds minder ruimte om te wonen. De onderzoekers willen daarom graag dat een deel van het regenwoud wordt beschermd zodat de dieren er kunnen blijven leven.

Anderen lazen ook: Hoe praten kameleons met elkaar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook