Moeten we wilde dieren in de winter voeren?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Met deze vrieskou geef je Flappie een extra laag stro in z’n hok en Fikkie een gebreid vestje. Moeten we ook 'wilde' dieren de winter door helpen? We vroegen het twee meedenklezers Sacha (13) en Jaro (12). 

De ijsvogel kan niet jagen op vis als er ijs ligt. En de herten en paarden in de Oostvaardersplassen vinden nu nauwelijks nog een sprietje gras. Dierenliefhebbers en natuurbeschermers zijn het niet altijd met elkaar eens hoe beesten in de natuur het behandeld moeten worden.

De natuur

Staatsbosbeheer vindt dat we de natuur zoveel mogelijk z’n gang moeten laten gaan en is tegen bijvoeren. Hierdoor zullen jonge, oude of zwakke dieren die niet zelf aan genoeg voedsel kunnen komen, sterven. Van bijvoeren profiteren volgens Staatsbosbeheer alleen de sterke dieren. Daarnaast zorgt het ervoor dat de beesten te actief worden in de winter en dat ze bijvoorbeeld eerder gaan paren. Dan worden er jonge dieren geboren op een tijdstip dat nog helemaal niet handig is.

Schieten

Maar: ze willen ook geen dieren laten lijden, schrijft boswachter Hans-Erik op hun site. Daarom zijn er nu zeven dagen per week beheerders in het gebied actief om dieren af te schieten waarvan ze denken dat ze onnodig lijden. Toch zijn veel mensen boos en verdrietig over hoe Staatsbosbeheer met de kuddes konikpaarden, edelherten en Heckrunderen omgaan. Ze vinden het zielig en niet prettig om graatmagere of dode dieren te zien als ze aan het wandelen zijn in de natuur. 

Dood hert

Dat vertelt ook Sacha (13) uit Almere die dichtbij de Oostvaardersplassen woont. ‘Ik ga daar minstens twee keer per jaar wandelen en een keer zag ik twee dode herten. Dat vond ik wel heftig.’ Zij vindt dat de dieren een chip zouden moeten krijgen zodat je precies kunt zien hoe het met ze gaat. 

Vogel vetbol

‘Wij hangen ook een pindaslinger op in de tuin en zetten een bakje noten neer voor de roodborstjes, mussen en merels.’

Lui

Jaro (12) uit Nijmegen vindt bijvoeren juist niet zo’n goed idee. ‘Dan raken dieren daar aan gewend en gaan ze niet meer zelf op zoek naar eten. Ze worden dan lui.’ Maar hij vindt het natuurlijk ook niet leuk als dieren doodgaan van de honger. Alleen is dat wel de natuur. Maar kunnen we nog wel spreken van 'wilde' dieren als ze achter hekken en wildroosters leven? 

Handje helpen

Vogels zijn wilde dieren en moeten in principe zelf aan eten zien te komen, vindt de Vogelbescherming. Maar als mensen een vetbol ophangen in hun tuin of balkon? Dat vinden ze ook goed. Want de natuur is niet meer zoals ie was en door landbouwgif zijn er nu bijvoorbeeld veel minder insecten dan vroeger en is er dus ook minder voedsel voor de vogels. En als je nu de vogels een handje helpt, geniet je over een paar weken van meer getsjilp.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Recensie: De Nieuwe Wildernis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind dat je de dieren geen eten mag geven wand anderen .zijn er veel te veel dieren en in de natuur over leven alleen de sterkere dieren .

Ik sta erin :)!

Ja. En ik den een WNF lijf cart .kom jij ook op voor de resten voor de DIEREN IN HET WILD

Als je dieren opsluit, zoals in de Oostvaardersplassen, moet je ze ook bijvoeren in de winter!! Ze kunnen geen kant op om op zoek te gaan naar voedsel. Zo erg dit!

We hebben ze er zelf neergezet. Dan kunnen we ze niet laten sterven. Dus bijvoeren

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.