Unsplash

Nationale spinnentelling: 10 weetjes over spinnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Spinnen: veel mensen zijn doodsbang voor deze kleine diertjes. Deins jij er niet voor terug? Help dan dit weekend mee met de nationale spinnentelling! 

Tijdens de nationale spinnentelling worden er zoveel mogelijk spinnen in Nederland in kaart gebracht. Op een speciale spinnenzoekkaart kun je precies zien welke spin je tegenkomt in huis of in de tuin. Deze kun je vervolgens doorgeven op de website. Hierdoor kan precies worden uitgezocht welke soorten spinnen er allemaal in Nederland zijn.

Wist jij deze tien feitjes over spinnen al?

1. Spinnen zijn misschien klein, maar ze kunnen heel veel eten. Een spin kan per dag ongeveer 15 procent van zijn eigen lichaamsgewicht verorberen!

2. Er zijn zo’n 40.000 tot 50.000 verschillende spinnensoorten over de hele wereld. Heb jij last van spinnen in huis? Wees dan vooral blij dat je ze niet allemaal ziet! In totaal leven er zo’n 1000 spinnen in één huis.

3. Spinnen spelen een belangrijke rol in de natuur. Door hun enorme eetlust hebben wij veel minder last van insecten en muggen.

4. Een spin is ongeveer 1 uur bezig met het maken van een web. De rest van de dag is-ie bezig met het herstellen van kapotte stukken.

5. Bij spinnen zijn de vrouwtjes meestal veel groter dan de mannetjes. Het komt weleens voor dat de vrouwtjesspinnen een mannetje opeten als ze trek hebben.

De tekst gaat door onder de foto.

Unsplash

6. Ben jij bang voor spinnen? Dan ben je niet de enige! Angst voor spinnen is een van de meest voorkomende angsten ter wereld. Deze angst heeft zelfs een officiële naam: Arachnofobie.

7. De grootste spin ter wereld is de Goliathvogelspin uit Zuid-Amerika. Dit dier is 12 cm lang en kan als hij zijn poten uitstrekt wel 30 cm worden.

8. De kleinste spin is de Anapistyla Caecula van 0,46 millimeter uit West-Afrika. 

9. Spinnen zijn geen insecten! Ze hebben namelijk acht poten, terwijl insecten er maar zes hebben.

10. Spinnen hebben geen oren, maar kunnen toch goed horen. Dit doen ze doormiddel van haartjes op hun poten. Deze vangen geluidstrillingen op die de spin helpen met luisteren.

Anderen lazen ook: In lockdown met 70 spinnen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ga mijn spreekbeurt over spinnen doen.........

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.