Foto: Reuters

Natuurbeschermers helpen vale gieren in Israël

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De vale gier komt steeds minder voor in het wild in Israël. Om te voorkomen dat ze uitsterven, helpen natuurbeschermers ze een handje. Dat doen ze met een speciaal fok-programma.  

In Israël leven nog maar 180 vale gieren. Om de roofvogels te helpen, hebben natuurbeschermers een fok-programma opgezet. Ze fokken jonge gieren en laten die na een aantal jaar vrij in de woestijn. Ze hopen dat de groep vale gieren daardoor langzaam weer groeit. 

Tracker

De jonge gieren krijgen bij het vrijlaten ook een tracker mee. Daarmee kunnen de natuurbeschermers in de gaten blijven houden hoe het met de vogels gaat. Ze kijken dan naar nieuwe nesten en hoeveel gieren er in totaal zijn.

Koning van de vogels

De roofvogel komt ook in bijbelverhalen voor, daar werd hij vaak een adelaar genoemd. Terwijl het eigenlijk over de vale gier ging. In het Midden-Oosten vinden ze de vogel erg bijzonder. Hij wordt daar ook wel 'de koning van de vogels' genoemd.

In dit Engelstalige filmpje zie je hoe de jonge gieren worden vrijgelaten.

Anderen lazen ook: Drone spot megakolonie groene zeeschildpadden. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook