Shutterstock

Nieuw: op afstand bestuurbare kakkerlakken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Japanse onderzoekers hebben een wel heel bijzondere uitvinding gedaan. Ze hebben speciale apparatuur waarmee ze kakkerlakken op afstand kunnen besturen. Waarom? 

Kakkerlakken zijn insecten die veel weg hebben van kevers. Ze planten zich ontzettend snel voort, waardoor ze in huizen al snel een plaag kunnen vormen. Daarom staan ze ook bekend als ongedierte.

Aardbevingen

Toch kunnen kakkerlakken ook heel nuttig zijn volgens Japanse onderzoekers.De onderkruipsels kunnen in spleten en gaten kruipen waardoor ze in elke hoek kunnen komen. En daarmee kunnen zij levens redden! Als er een aardbeving plaatsvindt en de overlevenden vast komen te zitten onder tonnen puin, kunnen kakkerlakken hen vinden. Daarom vonden de wetenschappers speciale apparatuur uit om levende kakkerlakken op afstand te besturen.

Rugzakje

De onderzoekers maakten een soort rugzakje en zetten die op een kakkerlaksoort uit Madagaskar. De kakkerlak kan met het rugzakje nog helemaal zelf bewegen, maar hij krijgt van het apparaatje richtingsaanwijzingen binnen. Zo wordt het diertje dus bestuurd. 

Nog niet klaar

Het duurt nog wel even voor de kakkerlakken echt ingezet worden . De uitvinding werkt namelijk nog niet goed genoeg. Zo is het rugzakje met de apparatuur nu nog veel te groot voor de kakkerlak waardoor die niet zo goed kan bewegen.

Anderen lazen ook: Kakkerlakken als huisdier

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook