Opgraving dinosaurusstaart Mexico

Nieuwe ‘pratende’ dinosaurus ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Paleontologen hebben in Mexico een nieuwe soort dinosaurus ontdekt. De tlatolophus galorum had een grote kam op zijn kop en kon met geluid communiceren met zijn soortgenoten.

De ontdekking van de nieuwe soort begon met de vondst van de staart van de dinosaurus, acht jaar geleden in het noorden van Mexico. Daarna vonden de paleontologen nog veel meer botten. Uiteindelijk groeven ze ook bijna tachtig procent van de schedel op.

Kam als een komma

Tussen alle botten zat een kam van wel 1,32 meter, in de vorm van een grote komma. Die hadden de paleontologen nog nooit eerder gezien. Het moest dus wel om een nieuwe soort kuifdinosaurus gaan! De planteneter leefde 73 tot 72 miljoen jaar geleden.

Trompet

De neus en luchtpijp van de dinosaurus vormden samen een soort trompet in zijn lijf. Zo kon het dier geluiden maken en ‘praten’ met soortgenoten. De ontdekkers hebben de dinosaurus tlatolophus galorum genoemd. Tlahtolli betekent woord in de Mexicaanse taal Nahuatl. Lophus betekent kam in het Oud-Grieks. En galorum verwijst naar mensen die de onderzoekers hebben geholpen.

Foto boven: opgraving van de staart in 2013.
Foto's onder: zo zag de dinosaurus er waarschijnlijk uit:

Anderen lazen ook: Eerste zwemmende dino ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook