ANP

Nieuwe campagne: Houd je kat 's avonds binnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Kuikens in het land, poes in de mand: dat is de slogan van de nieuwe campagne van De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). De Bond vraagt hiermee om katten 's nachts binnen te houden. Zo jagen ze minder op vogels. 

Katten geven kopjes, zitten op je schoot, maar zijn ook roofdieren. Zo jagen ze op muizen en vogels. Vooral in het broedseizoen, van half april tot half juni, is dat voor vogels een probleem. 

Afname van weidevogels

Weidevogels, zoals de grutto en de scholekster maken hun nestjes in de weilanden. Maar de laatste jaren is er steeds minder leefgebied voor hen. Daardoor nemen ze sterk in aantal af. Natuurorganisaties maken zich zorgen. Ook katen jagen op deze vogels. Ze zijn een makkelijke prooi: als er een wilde kat op de weidevogels afkomt, kunnen ze geen kant op. 

Nieuwe campagne

De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) startte daarom een campagne. Met de roep: kuikens in het land, poes in de mand. Veel natuurorganisaties namen deze kreet over. Ze roepen om de katten 's nachts binnen te houden, want die slaan in het donker vooral toe. Dan zijn de viervoeters klaarwakker, en slapen de vogels juist. 

Kattenleuken en schuurdeuren dicht

De organisaties richten zich vooral tot mensen die in de buurt van weiden wonen. Maar ze hopen ook dat mensen daarbuiten hun kattenluiken of schuurdeuren 's nachts dichthouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers door de weilanden wandelen.

Anderen lazen ook: Doe de grote kattenquiz!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook