IJslander Ellert

Nieuwe paardenkleur ontdekt op IJsland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De zachtbruine vacht van de IJslandse hengst Ellert is besprenkeld met witte vlekken. Zijn gezicht is wit en zijn ogen helderblauw. Hij is prachtig, maar hij ziet er héél anders uit dan zijn ouders. Toen Ellert werd geboren, dacht zijn baasje daarom dat er iets fout was gegaan.

Ellerts (5 jaar) is de zoon van twee bijzondere raspaarden die allerlei prijzen wonnen: vader Saer en moeder Kengála. Het was de bedoeling dat Ellert op één van zijn ouders zou lijken, maar dat pakte anders uit.

Verandering

'We dachten dat zijn moeder misschien door de verkeerde hengst was gedekt', vertelt Ellerts baas aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. 'Daarom hebben we een test laten doen, maar daaruit bleek dat Saer en Kengála toch echt zijn ouders waren.'

Ellert heeft zijn unieke uiterlijk te danken aan een verandering in zijn genen (erfelijke informatie in het lichaam). Op IJsland noemen ze het bijzondere patroon op zijn vacht 'ýruskjóttur', dat betekent 'spikkel'.

Voorzichtig

Volgens onderzoekers moeten paardenfokkers wel voorzichtig zijn. Een hengst en een merrie die allebei deze genetische verandering hebben, kunnen dove of ongezonde kinderen krijgen. Gelukkig wordt er goed op Ellert gelet. Hij heeft al vijf gezonde ijslanders voortgebracht, die er net zo uitzien als hij. 

Anderen lazen ook: Paard heeft meer gezichtsuitdrukkingen dan chimpansee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook