slakkensoort greta thunberg

Nieuwe slakkensoort vernoemd naar Greta Thunberg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Hij is maar een paar millimeter groot, ontdekt in Brunei en vernoemd naar de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (17): een slak met de naam Craspedotropis greathunbergae. De nieuwe slakkensoort is naar haar vernoemd omdat-ie zeer gevoelig is voor droogte en temperatuurwisselingen als gevolg van klimaatveranderingen.

Een groep amateurwetenschappers ontdekte het diertje met grijze tentakels en een groot huis op zijn rug. Het kleine diertje werd door de wetenschappers ontdekt tijdens een excursie in Centraal Borneo, dat meldt Biodiversity Data Journal. De expeditieleden ontdekten de nieuwe slakkensoort 's nachts, vlakbij een rivieroever.

Problemen oplossen

Het minislakje heet officieel Craspedotropis gretathunbergae. Volgens Nederlands slakkenexpert Menno Schilthuizen is-ie zo genoemd omdat het diertje net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. 'De vernoeming van de slak naar Greta Thunberg is voor ons een manier om haar generatie te erkennen', zegt J.P. Lim, een van de ontdekkers.

Kevertje

Greta is het gezicht van wereldwijde schoolstakingen voor het klimaat en heeft laten weten erg blij te zijn met de naam van de nieuwe slakkensoort. Het is trouwens niet het eerste diertje dat zijn naam aan Thunberg dankt. Eind vorig jaar werd ook een kevertje al naar haar vernoemd.

Anderen lazen ook: Greta Persoon van het Jaar 2019.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het een mooi voorbeeld Greta wat ben jij een held hopelijk kunnen we dat ook een keer over dit beestje zeggen Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps