Zuma Press

Nieuwe uitvinding waarschuwt haaien voor visnetten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

‘Pas op haai, je zwemt bijna een visnet in!’ Ieder jaar raken duizenden haaien volkomen verstrikt in visnetten. Britse wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht. Een speciaal apparaatje moet de vinnige zwemmers waarschuwen dat ze in gevaar zijn.

Het idee is simpel: vissers maken een apparaatje vast aan hun visnetten, dat met een sensor kan ‘voelen’ waar de bek van de haai zit. Het apparaat stuurt vervolgens een serie elektrische golven die kant op.

Gevoelige bek

De elektrische golven geven een schok in de bek van de haai. Omdat de dieren daar erg gevoelig zijn, zullen de meeste het apparaat snel de staart toekeren en wegzwemmen. 1-0 voor de wetenschappers!

‘Beter dan het alternatief’

Het klinkt misschien zielig om haaien een vervelend gevoel te geven, maar volgens deskundigen is dat uiteindelijk goed voor de diersoort. Nu raken er namelijk elk jaar duizenden haaien verstrikt in visnetten, waardoor ze vaak sterven. En tja, dan is een kort rotgevoel in je bek misschien toch fijner.

Anderen lazen ook: Bijzondere vogel toch niet uitgestorven

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook