Foto: Pixabay

Nijlpaarden krijgen slimme sensoren tegen stropers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Afrikaanse natuurbeschermers hebben er een nieuw foefje bij in de strijd tegen stropers: slimme wildlifetrackers. Die zijn bedacht door het Nederlandse bedrijf Smart Parks.

De mensen van Smart Parks maken van het enorme natuurgebied Liwonde in het Afrikaanse land Malawi een slim park. Neushoorns krijgen er een mini-apparaatje in hun hoorn en olifanten in een band om hun nek. Ook andere dieren lopen al met een slimme zender op zak.

Betere bescherming

Door de sensoren is altijd te achterhalen waar de dieren zijn. Zo kunnen parkbeheerders de dieren nog beter beschermen tegen stropers die hun hoorns of slagtanden willen stelen. En dat is niet het enige: in de hekken die om het enorme natuurgebied staan worden ook bewegingssensoren geplaatst.

Niet meer via satelliet

Helemaal nieuw is deze truc niet. De dieren werden al langer in de gaten gehouden met speciale chips. Maar dat kostte veel meer energie, omdat er altijd verbinding moest worden gemaakt met een satelliet hoog in de lucht. Dat hoeft nu niet meer.

Minder stropers

In een aantal andere Afrikaanse wildparken worden de nieuwe sensoren al gebruikt. Daar is de stroperij erg gedaald. De parkbeheerder uit Malawi zijn daarom erg blij met de nieuwe snufjes. Bang voor meeglurende stropers zijn ze niet, vertelt een van de oprichters van Smart Parks aan het AD: 'Stropers zijn niet zulke slimme hackers'. 

Anderen lazen ook: Witte dolfijnen zijn weer vrij (en blij).

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het zijn toch neushoorns en geen nijlpaarden?

Volgens mij is de titel niet goed - het gaat over neushoorns niet over nijlpaarden Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.