zeehonden tellen

Nog meer nieuwe zeehondenbaby's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
katrien
Katrien
Hoekstra

In december worden ieder jaar zeehondjes geboren. Volgens de Universiteit van Wageningen zijn het er veel dit jaar.

Op het eilandje Griend, dat tussen Vlieland en Terschelling ligt, staat een hut. Sinds een paar jaar logeren de onderzoekers daar een paar dagen per jaar. Dat doen ze zodat ze op die dagen een nieuwe groep grijze zeehonden kunnen bestuderen.

Nieuwe dieren

Deze groep komt naar het eiland om te bevallen. In 2013 telden de onderzoekers 33 zeehondenbaby’s. Nu zijn het er al 65!  Het gaat dus goed met de grijze zeehonden, want de groep krijgt steeds nieuwe dieren erbij.

Vlekkenpatroon

Er worden vooral veel foto’s gemaakt van de zeehonden. Elk dier heeft namelijk een uniek vlekkenpatroon. Daar is de zeehond aan te herkennen. De onderzoekers hebben een speciaal patroonherkenning-programma. Daarmee kunnen ze zien of het dier eerder is gezien.

Vacht

Grijze zeehondenpups worden met een witte vacht geboren. Als na bijna drie weken hun moeder weer vertrekt, blijven ze nog even op het eiland. Dan krijgen ze in de weken daarna een mooi nieuw grijs vachtje.

Neckless

Een andere vaste bewoner is Neckless ('zonder nek'). Dit dier werd in 2014 voor het eerst gezien. Ze had door een touw of net een wond om haar nek gekregen. Niemand dacht dat ze het zou overleven. Toch weet ze ieder jaar een jong groot te brengen.

Cactus

Grijze zeehonden zijn heel trouw aan hun broedplek. Zo was zeehond Cactus al vier jaar achter elkaar gezien. Deze zeehond heeft een klein cactus-figuurtje op haar rechterzij. Ieder jaar heeft ze een pup gezoogd en grootgebracht. Het was spannend om te zien of ze dit jaar er weer was. De onderzoekers bleven van maandag tot vrijdag in de hut op Griend. En ja, ook dit jaar was Cactus er!

Een pup op Griend wilde een van de onderzoekers door te grommen wegjagen. Maar omdat zij in het water was werden het belletjes. Dat zie je in het filmpje hieronder.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Eerste zeehondje geboren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps