Reuzenpanda

Nog steeds geen panda-baby in Ouwehands Dierenpark

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Helaas, het is niet gelukt om reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya te laten paren. De dierentuin in Rhenen waar ze sinds twee jaar wonen, heeft van alles geprobeerd, maar zonder succes.

Ouwehands Dierenpark kreeg de panda's in 2017 uit China. De dieren blijven tot 2032 in Nederland. Het is de bedoeling dat ze in die tijd kinderen krijgen, want in het wild leven nog maar 1864 reuzenpanda's.

Als er in Nederland een jong wordt geboren, mag Ouwehands dat vier jaar houden. Daarna gaat het dier naar de pandaopvang in China waar Wu Wen (foto) en Xing Ya ook vandaan komen.

Vruchtbaar

Een pandavrouwtje is maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar. Wanneer dat precies is, zien dierverzorgers aan hormoonstoffen in haar urine. Om Wu Wen en Xing Ya te verleiden om 'het' te doen op het geschikte moment, verspreidden de dierverzorgers urine van de beren in elkaars verblijf. Daarna brengen ze de dieren bij elkaar.

Training

Mannetje Xing Ya kreeg ook paringsgeluiden van andere reuzenpanda-mannetjes te horen. Hij werd bovendien getraind om op zijn achterpoten te staan, zodat hij de daad beter zou kunnen volbrengen. 

Ondanks alle moeite kwamen de panda's niet op het idee om een jonkie te maken. Ze zijn waarschijnlijk nog te speels om te paren. Volgend jaar gaat het misschien beter, schrijft de dierentuin op de website.

Anderen lazen ook: Wu Wen en Xing Ya voor de webcam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook