Foto: Unsplash

Onderzoek: honden hebben mensenkennis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Zit! Kom hier! Honden luisteren vaak naar commando's van hun baasjes. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu dat ze ook van nature goed begrijpen wat mensen bedoelen.

Voor het onderzoek werden verschillende experimenten gedaan met honden- en wolvenpuppy's. Daaruit blijkt dat honden beter zijn in het begrijpen van gebaren die mensen maken dan wolven. Ook maakten ze meer oogcontact met mensen. Dat komt volgens de wetenschappers omdat honden al duizenden jaren met mensen samenleven. 

Verstopte brokjes

Tijdens een van de tests werd bekeken of honden- en wolvenpuppy's signalen van mensen kunnen begrijpen. Om dat te onderzoeken zetten de wetenschappers steeds twee bakjes neer. Onder een van de twee verstopten ze wat eten. Daarna wezen en keken ze naar het bakje waar de brokjes onder verstopt lagen. De hondenpuppy's kozen daarna veel vaker voor het goede bakje dan de wolven.

Van nature

De wolvenpuppy's die meededen aan het experiment groeiden op met mensen, de hondenpuppy's niet. Toch scoorden de honden beter tijdens de tests. Volgens de onderzoekers kun je daarom goed zien dat honden echt van nature beter zijn in het begrijpen van mensen.

Anderen lazen ook: Eén hondenjaar is geen zeven mensenjaren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook