Foto: Unsplash

Onderzoek: maki's kunnen in de maat zingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Ken je die zingende ringstaartmaki uit de film Madagascar? Koning Julien swingt er vrolijk op los. Niet zo gek, want nu blijkt dat maki's heel goed in de maat kunnen zingen! 

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology blijkt dat maki's een ritme maken met hun geluiden. Maar wat is een ritme eigenlijk? Dat kun je oefenen door te trommelen of te klappen. Probeer maar eens vier keer te klappen en evenveel pauze te houden tussen elke klap. Zo zijn het geen willekeurige klapjes meer maar een ritme! 

Indri's

In het nieuwe onderzoek werd gekeken naar indri's, een grote makisoort. De wetenschappers namen in het regenwoud van het Afrikaanse land Madagascar het geluid van 39 verschillende indri's op. In de geluiden die de dieren maakten konden de onderzoekers twee soorten ritmes horen. Bij de ene hadden alle klanken achter elkaar dezelfde lengte. Bij de andere waren sommige geluiden twee keer zo lang als de klank ervoor. 

Liedjes meezingen?

Er zijn nog meer dieren die ritmes kunnen maken. Veel vogels fluiten hun liedjes ook in een bepaald ritme. Dat aap-soorten dit ook kunnen, was nog niet bekend en ook is nog onduidelijk wat de dieren aan deze truc hebben. Maar dat ze dit kunnen, betekent nog niet dat ze ook echt liedjes kunnen meezingen. Waarschijnlijk klinkt er dus nog geen 'I like to move it, move it' uit de bomen op Madagascar.

Anderen lazen ook: Kind (5) vindt gestolen ringstaartmaki terug.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook