Een treurspreeuw. Foto: Shutterstock

Op jacht naar drie treurspreeuwen in Heerenveen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In het Friese Heerenveen zijn mensen op jacht naar drie treurspreeuwen. De vogels vliegen daar rond, maar horen er niet thuis. Dus moeten ze gevangen worden.

De treurspreeuw komt oorspronkelijk uit India. In Heerenveen vliegen er al een half jaar drie rond. Die zijn waarschijnlijk als huisdier naar Nederland gehaald en daarna losgelaten of ontsnapt. De dieren moeten gevangen worden, omdat ze eieren en kuikens van onze eigen vogelsoorten opeten. Ook kunnen ze ziektes verspreiden, nesten inpikken en zich snel voortplanten.

Aardbeien en hondenbrokken

Tijdens de zoektocht gaan mensen op het speciale, hoge geluid van de vogels af. Als ze zijn gespot, worden ze gelokt met voedsel in kooien. Daarin liggen aardbeien, ananassen, blauwe bessen, appels en… hondenbrokken voor ze klaar, vertelt ecoloog Johannes Fokkens aan EditieNL.'Het zijn exoten en die houden van exotisch voedsel.'

Slimme vogels

Dat vangen gaat alleen nog niet zo snel, want treurspreeuwen zijn heel slim. 'Een van de slimste vogels ter wereld', noemt de ecoloog ze zelfs. De vogels komen wel in de buurt van mensen, maar gaan er ook weer snel vandoor. Mocht dit plan daardoor niet lukken, dan gaan de speurders aan de slag met speciale netten.

Anderen lazen ook: Filmpje: Albatros maakt harde landing en gaat viral.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook