Het nieuwe neushoorntje. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Pasgeboren neushoorntje blijft nog even binnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Burgers’ Zoo heeft er een héél speciaal familielied bij: een piepjong breedlipneushoorntje. Hij is nu een paar dagen op de wereld en wij vroegen de dierentuin hoe het met het jonkie gaat.

De verzorgers van Burgers' Zoo zijn dolblij met de geboorte van 'Diederik,' het nieuwe breedlipneushoorntje. Bas, die werkzaam is bij de dierentuin in Arnhem, vertelt trots over het kleine mannetje: 'Het gaat heel goed met hem, hij is erg gezond. Bij geboorte woog hij al bijna 60 kilo en hij drinkt alleen nog maar de melk van zijn moeder, waardoor hij bijna 2 kilo per dag aankomt.' Het zal dus niet lang duren voordat-ie net zo groot is als z’n ouders.

Nog even wachten

Hoewel de kleine neushoorn elke dag groeit, moet het publiek nog wel even wachten. Diederik zal voorlopig nog niet te zien. Hij moet eerst even wennen aan alle dieren om hem heen: zebra's, giraffen en een paar antilopen. 'Stel dat ze willen spelen en er wordt een beetje heen en weer gestoten', legt Bas uit, 'dan moet hij wel een beetje sterk op z'n pootjes staan.'

Beschermende moeder

Bij neushoorntjes is het normaal als de vader na het paren weer weggaat. Hij zorgt dus niet voor z'n nieuwe zoontje, die taak is overgelaten aan zijn moeder. 'Maar dat doet ze hartstikke goed. Ze is heel beschermend en wijkt niet van z'n zijde', stelt Bas gerust.

Bijzondere geboorte 

De geboorte van Diederik is heel bijzonder, want vrouwelijke breedlipneushoorns worden moeilijk zwanger. Daarnaast steken de moeders van vrouwtjes er wel eens een stokje voor als mannetjes willen paren. Dat betekent dat er in Europa gemiddeld maar tien van dit soort neushoorns worden geboren per jaar. In totaal leven er maar 269 van dit soort neushoorns in Europa. Extra reden dus om blij te zijn! En nu is het aan Diederik om groot en sterk te worden, zodat ook hij later ook weer vader kan worden.

Anderen lazen ook: Zeldzame baby-aap geboren in dierentuin Blijdorp.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het leuk dat er een neushoorntje geboren is. Hoe meer hoe beter toch?

zóóóóóóóóóóóóóóóó'schattig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps