Foto: Pixabay

Pinguïnpoep zorgt voor leven op Antarctica

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In de buurt van pinguïns en zeeolifanten op het zuidelijke continent Antarctica leven veel kleinere diertjes, zoals mijten en springstaarten. Dat komt niet omdat ze die andere dieren zo leuk vinden, maar omdat hun poep zorgt voor vruchtbare grond. Daar kwamen Nederlandse onderzoekers achter. 

Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzochten de grond en korstmossen (een soort schimmel) rondom de pinguïns en zeeolifanten. En zo kwamen ze tot een opvallende ontdekking: het poep verdampt voor een deel waardoor er ammoniak vrij komt. Dat wordt weer door de wind het binnenland in geblazen en daar kan het opgenomen worden door de kleinere diertjes. 

Gevonden

Door die ammoniak-lucht leven er wel een miljoen van die kleine, ongewervelde diertjes op één vierkante meter in de buurt van de pinguïns en zeeolifanten. Wetenschappers zijn blij met deze resultaten: als ze die kleinere dieren willen onderzoeken weten ze ze nu makkelijker te vinden!

Anderen lazen ook: Keizerpinguïns in de knel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.