teken, dieren, tekenbeet,

Recordaantal tekenbeten verwacht in twee maanden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Ieder jaar worden meer mensen gebeten door een teek. Ook dit jaar zullen dat er meer zijn dan vorig jaar. Onderzoekers voorspellen zelfs dat in twee maanden tijd ruim een half miljoen mensen een tekenbeet oplopen.

Dat zou betekenen dat er in twee maanden tijd net zoveel mensen worden gebeten als vorig jaar in zes maanden. Dat heeft met twee dingen te maken: doordat het eerder warm is in het voorjaar. Wanneer de temperatuur hoger is dan vijf graden kunnen teken al actief worden. De andere reden is dat het aantal (wilde) dieren stijgt. Zij zijn de dragers van de teken en waardoor ze meer eitjes kunnen leggen.

Kleine spinnetjes

Teken lijken een beetje op kleine spinnetjes. De beestjes voeden zich met bloed, van dieren of van mensen. De meeste tekenbeten zijn onschuldig, maar teken dragen ook ziektes met zich mee, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Onderzoekers vragen mensen om een melding te doen van tekenbeten en Lyme via tekenradar.nl.

Wat doe je als bent gebeten?

Gelukkig kun je jezelf tegen tekenbeten beschermen. Onze vijf tips vind je hier. Maar wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?
- Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans op besmetting. Verwijder de teek daarom zo snel mogelijk met een tekentang of pincet waarmee je de kop van de teek goed beet kunt pakken.
- Trek de teek er rustig uit. Als er een stukje van de kop achterblijft, is dat niet erg. Die verdwijnt vanzelf uit je huid.
- Ontsmet de plek ná het verwijderen met 70% alcohol of jodium. Het plekje kan nog een paar dagen rood blijven. Als het niet groter wordt, is het waarschijnlijk geen aanwijzing voor de ziekte van Lyme. Gebeurt dat wel, ga dan naar de huisarts.
- Onthoud de datum en plek op je lichaam waar je gebeten bent.

Anderen lazen ook: 5 tips om tekenbeten te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps