Foto: Shutterstock

Roofvogel krijgt kuikens zonder mannetje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een condorvrouwtje in een dierentuin in de Verenigde Staten (VS) heeft twee kuikens gekregen. Niet zo bijzonder, zou je denken. Maar dat is het wel. Het vrouwtje kreeg de kuikens namelijk zonder mannetje! Dat ontdekten wetenschappers bij toeval.

De wetenschappers waren voor een heel ander onderzoek bij de Californische condors. Daar zagen zij dat er twee kuikens uit onbevruchte eieren zijn gekomen. Het vrouwtje had zich dus voortgeplant zonder te paren. Een 'zeer zeldzame ontdekking', zei een van de onderzoekers. Er was trouwens wel een mannetje in de buurt waar zij eerder al meerdere keren kuikens mee kreeg, maar het vrouwtje besloot nu zelf voor haar nageslacht te zorgen.

Genen van het vrouwtje

De kuikens hebben dus alleen genen van het vrouwtje en dat komt onder vogels maar zelden voor. Dat sommige vrouwtjesreptielen en -vissen dat kunnen was al wel bekend. Maar dat deze enorme roofvogel dat kan is dus weer nieuwe wetenschap.

Anderen lazen ook: Dierentuinpoep wordt gebruikt als verwarming.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook