rouwende huisdieren

Rouwen huisdieren eigenlijk ook?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het komt steeds vaker voor dat baasjes hun huisdier bij hun begrafenis of crematie willen. Een huisdier wil ook afscheid nemen is de gedachte erachter. In het Brabantse dorp Uden werd afgelopen week niet alleen door familie, maar ook door een paard afscheid genomen.

Dieren zijn vaak echt onderdeel van een gezin. Dat ook zij steeds vaker bij een uitvaart zijn is dus niet zo vreemd. Zij willen vast ook afscheid nemen van hun baasje.

Hoe een dier rouwt, is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil en lusteloos. Een ander dier krabt, bijt en blaft juist weer veel. Eén ding is zeker: ieder huisdier reageert weer anders.

Zo rouwen dieren

Honden en mensen bouwen een hechte band met elkaar op. Het wegvallen van het baasje heeft dan ook een grote invloed op het huisdier. Ze missen dan vooral hun vaste dagindeling. Sommige honden weten hier wel mee om te gaan, maar sommige dieren raken depressief en lusteloos. Ze blaffen veel, eten juist slecht of worden onrustig. Soms poepen of plassen ze zelfs weer in huis.

Veel aandacht en buiten wandelen kan helpen om het dier op te vrolijken. De meeste honden rouwen komen er na een paar weken uit zichzelf weer bovenop.

Katten zijn moeilijker in te schatten. Het lijkt soms alsof ze zich weinig aantrekken van hun omgeving. Dat is niet zo. Ook katten rouwen. Ze zijn zelfs heel gevoelig voor stress en verandering in de omgeving. Verdriet van huisgenoten kan veel invloed hebben. De meest voorkomende gedragsveranderingen zijn meer miauwen, veel slapen en minder eten. Om dit huisdier zich beter te laten voelen kan aandacht helpen. Bijvoorbeeld aaien en praten. Ook spelen met een balletje of speelgoedmuis vinden ze fijn.

De beste die er is

'De band tussen kinderen en een huisdier kan intens zijn', weet Nienke Endenburg, psycholoog en universitair docent diergeneeskunde. 'Bij een huisdier kun je helemaal jezelf zijn. Ze vertellen niks door, je kunt bij ze huilen en verdrietig zijn. Waar kinderen soms hard voor elkaar zijn, ben je voor zo’n dier gewoon de beste die er is.’

Anderen lazen ook: Rouwen om robothondjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het leuk en mooi want een band die je met een huisdier hebt niet zo maar aan de kant kan duwen en het achter je te laten

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps