worm plastic

Rupsen die plastic eten: een oplossing voor vervuiling?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Dat bepaalde rupsen van plastic houden wisten onderzoekers al, maar nu weten ze ook hoe dat komt: de rupsen maken een stofje aan dat plastic afbreekt. Een oplossing voor de berg plastic afval?

1. Welke rupsen eten plastic?

Een paar jaar geleden ontdekte een imker dat rupsen in haar bijenkorf de was van de honingraten aten. Daarom stopte ze een paar van die wasrupsen in een plastic zak. En wat bleek? De diertjes aten zich gewoon een weg naar buiten! Niet zo gek, want plastic lijkt wel een beetje op was.

Wasrupsen zijn trouwens niet hun hele leven een rups. Ze veranderen in een cocon en komen dan weer tevoorschijn als mot, een nachtvlinder. Volgens onderzoekers houden alleen de rupsen van plastic.

2. Hoe werkt dat dan?

De wasrups blijkt darmbacteriën te hebben die plastic kunnen verteren. De restjes poept de rups uit. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat deze larven zelfs kunnen overleven op een dieet dat helemaal uit plastic bestaat. In het laboratorium aten zestig wasrupsen in minder dan één week een flink stuk van een plastic zak op.

3. Kunnen de rupsen onze plastic rommel opeten?

Nee, daarvoor is de vervuiling door plastic te groot. Maar de onderzoekers zijn wel blij met hun ontdekking. Ze willen nu uitzoeken hoe de rups en zijn darmbacteriën precies samenwerken: 'Misschien kunnen we met die informatie manieren verzinnen om plastic en microplastic uit ons milieu weg te krijgen.'

Anderen lazen ook: Tips tegen jeuk van de eikenprocessierups.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

slim bedacht !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Duimomhoog Duimomhoog

is at goed of fout??

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps