orka

Russische walvissen worden eindelijk vrijgelaten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

In Rusland leven zeker honderd walvissen in een grote gevangenis. Greenpeace ontdekte de walvisgevangenis een tijdje terug en eiste meteen dat de dieren vrijgelaten zouden worden. Dat gaat nu eindelijk gebeuren.

De Russische 'gevangeniswalvissen' vechten iedere dag voor hun leven. Ze zitten in veel te kleine kooien waar ze nauwelijks kunnen bewegen. Daarom hebben ze het ook erg koud. Normaal zwemmen walvissen namelijk zo'n 150 kilometer per dag om warm te blijven. 

Veel landen en organisaties waren woedend. Rusland beloofde dat de dieren in maart vrijgelaten zouden worden, maar dat gebeurde niet.

China

In de kooien zitten verschillende walvissen: van orka's tot witte dolfijnen. Het bedrijf dat ze gevangen nam, was van plan ze te verkopen aan China. Daar zouden ze shows moeten geven in attractieparken. In totaal kosten de walvissen samen zo'n honderd miljoen dollar. Het bezitten en verhandelen van orka's of beloega's (witte dolfijnen) is illegaal in Rusland.

Petitie

Intussen was ook een petitie gestart om de walvissen te bevrijden. Die werd bijna 1,5 miljoen keer getekend. Ook bekende mensen als Pamela Anderson en Leonardo diCaprio kwamen in actie. Pamela Anderson stuurde zelfs een brief naar de Russische president Poetin. Daarin smeekte ze dat de walvissen moesten worden vrijgelaten.

De knoop is nu eindelijk doorgehakt: de walvissen komen vrij! Zee-onderzoekers gaan helpen om de walvissen langzaam weer te laten wennen aan hun vrijheid en nieuwe omgeving.

Anderen lazen ook: Walvis spoelt aan met 40 kilo plastic in maag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat fijn voor de walvissen

superluierwalvis

super luier

Geweldig! En nu de dolfijnen in het Dolfinarium (in ons eigen land!) nog.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps