Foto: Waddenvereniging / Jena Edwards

Ruwe haaien gevonden in Waddenzee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Haaien zie je vooral in verre warme landen, zou je denken. Toch zwemmen ze ook in de Waddenzee bij Nederland rond. Deze week werden er zelfs vier kleine ruwe haaien gevonden.

De haaienpups zijn tussen de 28 en 37 centimeter lang. Een volwassen ruwe haai kan wel bijna twee meter worden. Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen en eten vooral vis. De dieren werden gevonden in de buurt van de waddeneilanden Terschelling en Ameland, door onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Wageningen Marine Research.

Goed nieuws

Er werden al vaker jonge haaien gevangen door vissers, maar nu is zeker dat de haaiensoort vaker kleintjes krijgt in de Waddenzee. De vondst is volgens de Waddenvereniging goed nieuws. Het gaat namelijk wereldwijd niet zo goed met de ruwe haai.

Zendertje

De onderzoekers willen uiteindelijk meerdere ruwe haaien een zendertje meegeven. Daarmee kunnen ze in de gaten houden waar de dieren heen zwemmen. Maar deze kleine haaien waren nog niet groot genoeg om een zender mee te geven. Daarom hopen de onderzoekers later ook nog volwassen dieren te vangen.

Anderen lazen ook: Haaienfoto wint fotoprijs

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook