rat

Slimme rat herkent gevaarlijke ziekte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Sommige mensen leren hun dier een kunstje. Maar dat is niets in vergelijking met wat deze slimme Afrikaanse rat kan.

Het kleine beestje (met de naam Riziwan) kan namelijk ruiken of mensen een gevaarlijke vorm van tuberculose hebben. Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal in de longen.

Slijm ruiken

Wetenschappers uit Tanzania hebben Riziwan getraind. Sinds zijn geboorte leren ze de rat om de geur te ruiken die bij de ziekte hoort. En met succes: het slimme beestje kan nu aan het slijm van mensen ruiken of ze tuberculose hebben of niet.

Goede hulp

Voor de wetenschappers zelf is deze gevaarlijke vorm van de ziekte moeilijk te herkennen. Daarom kunnen ze de hulp van Riziwan goed gebruiken. Volgens de Britse krant The Guardian kon de rat binnen vijftien minuten bij dertien mensen vaststellen dat ze tuberculose hebben. Als Riziwan de ziekte ruikt, krabt hij met zijn pootje op een metalen plaatje.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 7 stiekem superslimme dieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

handig hoor daar zou ik graag heen willen Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.