Vogel komt vogelhuisje in met snavel vol rupsen

Slimme vogelhuisjes filmen wat vogels eten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wat eten vogelkuikens en wat zegt dat over de omgeving waarin ze leven? Dat willen onderzoekers graag weten. Slimme vogelhuisjes moeten daarbij gaan helpen.

Voor het onderzoek ontwikkelde computerwetenschapper Jacob Kamminga van de Universiteit Twente slimme vogelhuisjes met een camera in het dak. Elke keer dat een vogel binnenkomt, wordt er een kort filmpje gemaakt. Al die filmpjes worden verzameld en bekeken om te zien wat voor voedsel de vogels meenemen.

Computerprogramma

Dat bekijken van de filmpjes wordt eerst door mensen gedaan. Die trainen zo een computerprogramma dat dit werk uiteindelijk moet overnemen.

Spinnen, rupsen, vliegen

‘We zien veel spinnetjes, rupsen, vliegen en motten voorbij komen’, vertelt Kamminga. ‘Soms komen de vogels wel twee tot drie keer per minuut naar binnen. Beide ouders vliegen af en aan met voedsel. Ze hebben dan ook vijf of zes hongerige jongen om te voeden.’

Stad versus platteland

Er hangen nu vijftien slimme vogelhuisjes in Amsterdam en op de Veluwe. Twee van de nestkastjes zijn te zien in dierentuin Artis. Zo kunnen wetenschappers via biodiversiteitsprogramma ARISE straks zien of het dieet van vogels in de stad anders is dan dat van die op het platteland.

Vogel voert kuikens in slim nestkastjeFoto's Jacob Kamminga

Anderen lazen ook: Windmolens stil voor vogels

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook