ANP

Smaken verschillen: ook bijen hebben een bloemenvoorkeur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het is weer lente: de geurige bloemen staan weer volop in bloei. En niet alleen wij zijn er dol op, maar ook bijen. Amerikaanse onderzoekers deden zelfs een bijzondere ontdekking over deze insecten. Elke bijensoort blijkt een aparte bloemsmaak te hebben. Bzzz. 

Jij kent misschien alleen de hommel of de honingbij, maar over de hele wereld bestaan er honderden bijensoorten. Zo heb je metselbijen, houtbijen, maskerbijen en nog veel meer soorten. Het zijn belangrijke beestjes voor de natuur. Ze bestuiven planten, waardoor die zich kunnen voortplanten. 

Veel observaties

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland deden onderzoek naar bijen. Zij observeerden bij Amerikaanse weiden een jaar lang meer dan 180 soorten bijen die 22.000 bezoekjes brachten aan meer dan 130 verschillende plantensoorten. Zo zagen de onderzoekers dat elke bijensoort vaak een favoriete bloem had. En nog specialer: zij ontdekten dat minder populaire bijen vaker afgaan op minder populaire planten. Dat zijn bijvoorbeeld de vlinderbloemen of de lipbloemen. En dat de bekende bijen, zoals de honingbij weer meer aandacht geven aan bekendere bloemen. 

De bloemetjes en de bijtjes

Waarom dit onderzoek belangrijk is? Door deze ontdekking weten de onderzoekers dat elke bijensoort belangrijk is, want de minder populaire bijen spelen een grotere rol bij de voortplanting van minder populaire bloemen. Dus of een bij nu populair is, of niet: elke bij telt. 

Anderen lazen ook: Wereld bijendag: zo kun je de bij een handje helpen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook