Shutterstock

Steeds meer zoetwaterkwallen in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Ze hebben een hoedje, tentakels en kunnen pijnlijk prikken: kwallen. Maar wist je dat deze diertjes niet alleen van zout water houden? Volgens Kwallenrader worden er steeds meer zoetwaterkwallen gespot in Nederland. Waar komen die vandaan?  

De zoetwaterkwal komt oorspronkelijk uit China en is piepklein. Waarschijnlijk is het dier per ongeluk door vervoering van Chinese waterplanten in Nederland gekomen. Normaal gesproken houdt-ie zich koest op de bodem van rivieren, meren, beekjes of plassen. Maar als het water voor een lange tijd warmer dan 20 graden is, komt het diertje los van de bodem en zwemt het rond.

Langzaam bovendrijven

Door de hitte van de laatste tijd is het water flink opgewarmd. Zo kwamen steeds meer zoetwaterkwallen naar boven drijven. Veel mensen zagen ze ineens rondzwemmen.

Best lief

Zoetwaterkwallen zijn te herkennen aan de kleine witte strepen op hun helm. Ze drijven meestal aan het oppervlak van het water. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk. Hun kwallenbeet is niet sterk genoeg om jou pijn te doen. Ze zijn dus best lief!

 

Anderen lazen ook: Filmpje: duizenden kwallen op strand.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook