De mopshond staat bekend om zijn korte snuit. ANP SEM VAN DER WAL
Uitgelegd

'Stop met kopen van kortsnuitige honden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

'Koop geen hond met korte snuit!' Dierenartsen en dierenorganisaties doen die dringende oproep aan hondenliefhebbers. Waarom?

Veel mensen vinden ze schattig en fluffy. Daarom zijn kortsnuitige honden heel populair in ons land. Maar: deze honden hebben het behoorlijk zwaar. Door hun korte neuzen en uitpuilende ogen hebben ze vaak moeite met ademhalen en last van hoofdpijn. Sommige mensen denken dat ze een rustig karakter hebben. Maar eigenlijk zijn ze heel snel buiten adem en daardoor hebben ze weinig energie.

Benauwde puppy's

Daarom is er al een paar jaar een fokverbod voor alle honden met zo’n korte of platte snuit. Denk aan rashonden als bulldogs, mopshonden, Boston Terriërs en Pekinezen. En ook kruisingen daartussen. Maar volgens dierenartsen werkt dat fokverbod niet goed genoeg. 'Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten', vertellen dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde). 'Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland.' 

Gezonde snuit(er)

'Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. We willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit!', aldus de dierenartsen.

Anderen lazen ook: Uitgelegd: wat zijn microplastics?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook