kwallen onderzoek

Superkwallen ingezet als diepzeeonderzoekers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Hoe komen we meer te weten over de diepste delen van de oceanen? Zonder het leven van diepzeedieren te verstoren? Amerikaanse wetenschappers bedachten een bijzondere oplossing. Zij gaan nu kleine kwallen die daar leven als onderzoekers inzetten.

Veel van de diepzee (alles dieper dan tweehonderd meter) is nog een mysterie voor ons. De mens kan niet zo diep duiken omdat de druk van het water te hoog is. En er bestaan wel robotduikbootjes die af en toe op expeditie gaan om te filmen. Maar die verstoren het natuurlijke gedrag van de diepzeedieren. En dat is precies wat onderzoekers graag willen weten: welke dieren leven daar zo diep in het donkere koude water? En hoe leven ze?

Mini-chips

Oorkwallen die zelf leven in de diepzee, bleken de oplossing. Een eerste test om deze kleine doorzichtige kwallen uit te rusten met mini-chips is al gelukt. In de chips zit elektronica die doorgeeft hoe diep de kwallen zwemt en hoe koud ’t water is. Ook worden hun spieren aangedreven zodat de kwallen drie keer zo hard kunnen zwemmen en dus lekker veel gegevens kunnen doorgeven. Volgens de wetenschappers hebben de dieren geen last van de chips. Kwallen hebben geen hersenen en voelen geen pijn.

Zoefzoef!

De volgende teststappen zijn: de chips voorzien van camera’s en de kwallen op afstand bestuurbaar maken. Als dat ook allemaal lukt, zijn de kersverse kwallenonderzoekers klaar voor een duik in het diepe om daar de boel stiekem te observeren. Want het grote voordeel is natuurlijk dat andere diepzeedieren niet raar zullen opkijken van een kwalletje dat voorbij komt. Ook al zoeft-ie nog zo supersnel.

Anderen lazen ook: Huh? De Sahara was ooit een grote zee!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps