Foto: Pixabay

Tips om je huisdier koel te houden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het wordt vandaag flink heet. Als jij het warm hebt, kun je een verfrissend ijsje nemen of het water in duiken om af te koelen. Maar je hond, kat, hamster of cavia kan dat natuurlijk niet. Tijd voor het huisdierenhitteplan. 

Hond

Hijgen, hijgen en nog eens hijgen. Dat is het enige wat een hond kan doen als-ie het heet heeft. Zielig! Ga tijdens deze warme dagen dus alleen ’s morgens vroeg of ’s avonds met hem wandelen. Dan is het iets koeler. Houdt je hond van zwemmen? Doen! En zorg voor genoeg schaduw en water. Zet je hond verder nooit in een warme auto. Dan wordt-ie helemaal slap… En pas op met lopen op zand of asfalt. Dat kan gloeiend heet zijn. Heeft je hond het nog steeds te warm? Er zijn ook speciale hondenmatten te koop met koelelementen erin. Handig!

Kat

Poezen zorgen wel voor zichzelf. Het enige wat ze willen, is extra drinkwater en een plek in de schaduw. Daar kunnen ze dan lekker languit liggen om verder helemaal niks te doen. Heeft je poes het toch te warm? Dan kun je hem een beetje natmaken bij de kop, oren, hals en poten. Alleen als-ie dat fijn vindt natuurlijk. Een koude doek op de grond leggen is ook een goed idee. Misschien wil je kat er wel op liggen of even overheen wandelen. Katten zweten namelijk vooral uit hun poten.

Konijn

Konijnen háten hitte. Al vanaf 24 graden krijgen ze het zwaar. Zet hun hok dus nooit in de zon. Gooi er liever een nat, wit laken overheen. Of maak zelf koelelementen: stop flesjes water in de vriezer, wikkel er een doek omheen en leg ze in het hooi.

Hamsters, cavia's en ratten

Als je knaagdier futloos is en niet meer wil eten, is het duidelijk: hij heeft het te heet. Om dat te voorkomen moet je er natuurlijk voor zorgen dat zijn kooi niet in de zon staat. Maar je kunt meer doen: Geef ze eens wat bevroren vriesfruit of stop een bevroren koelelement in een sok en leg die in de kooi. Je knaagdier houdt op een hete dag waarschijnlijk ook wel van wat extra groente, want daar zit veel water in. Let er natuurlijk altijd op dat er genoeg drinkwater staat.

Vogel

Vogels drogen supersnel uit met dit weer. Zet dus een bakje water neer op een veilige (hoge) plek. En ook hier kan een nat, wit laken over de kooi helpen.​

Paard

Geef je paard een dagje rust en ga dus niet uren samen wandelen. Zorg er verder voor dat-ie genoeg schaduw heeft, waar hij lekker kan bijkomen. Heeft je paard het echt heet? Dan kun je hem voorzichtig besprenkelen met water. Pas wel op dat het niet te koud is, want dan is het verschil te groot.

Anderen lazen ook: Warme nachten: zo slaap je beter

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook