Reuzenteek

Tropische reuzenteek gevonden in Duitsland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ze zijn drie keer zo groot dan normale teken en kunnen mensen en dieren al van tientallen meters afstand ruiken. In Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zes van deze giga-teken gevonden. Onderzoekers maken zich zorgen, want ze kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.

Volgens de Duitse regionale omroep WDR vonden Duitse onderzoekers één reuzenteek op een paard. De vijf andere teken kropen rond op een paardenboerderij, niet ver van de Nederlandse grens bij Venlo.

Op de foto hierboven zie je links een normale teek en rechts de tropische hyalomma-teek.

Trekvogels

Het is niet de eerste keer dat deze hyalomma-teek in Duitsland werd gevonden. Al in 2017 werden ze ook gezien. Volgens onderzoekers worden de teken door trekvogels meegenomen uit  Afrika en Azië. De insecten zitten al in veel Zuid-Europese landen. 

Overwinteren 

Het lijkt erop dat de teken die nu zijn gevonden de winter hebben overleefd. Dat kunnen de onderzoekers zien aan hun grootte. Als je terugrekent hoe oud ze zijn, waren ze er waarschijnlijk al toen de trekvogels nog niet terug waren van hun overwintering. 

Gevaarlijk

De hyalomma-teek kan ziektes overbrengen die voor mensen gevaarlijk zijn, in sommige gevallen zelfs dodelijk. De onderzoekers gaan nu kijken of en hoe zo'n teek zich verder kan verspreiden. Een bioloog van Universiteit Wageningen vertelde RTL Nieuws dat het best kan dat de reuzenteek ook in Nederland opduikt.

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij een tekenbeet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.