Foto: Shutterstock

Trring! Deurbel opent sluis voor Utrechtse vissen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Wie in of rond Utrecht woont, kan binnenkort het leven van vissen een beetje fijner maken. Er komt een online onderwater-deurbel, die vissen helpt om verder te zwemmen. En iedereen kan erop drukken.

Elke lente zwemmen duizenden vissen dwars door Utrecht. Ze komen vanaf de rivier de Vecht, en zwemmen via sluizen en grachten in de stad naar de rivier Kromme Rijn. In die tocht zoeken ze naar een goede plek om eitjes te leggen en zich voort te planten.

Fijne plek voor mensen en dieren 

Maar soms moeten de vissen lang wachten bij de Weerdsluis in de stad, omdat de sluisdeuren in het voorjaar vaak dicht zijn. Met de visdeurbel wil de stad dat veranderen. 'Utrecht wil dat de stad niet alleen een fijne plek is voor mensen, maar ook voor planten en dieren', aldus de gemeente in een nieuwsbericht. 

QR-code en onderwater-camera

Die deurbel is trouwens geen ouderwetse knop, maar werkt met een QR-code. Als je die scant, kom je vanaf maandag op de website van de visdeurbel terecht. Daarop zijn beelden te zien van een onderwater-camera bij de sluis. Zie je vissen in beeld? Dan kun je op de online visdeurbel "drukken". De sluiswachter krijgt dan een seintje, en kan de sluis openen als er veel vissen liggen te wachten. Nu alleen nog even afwachten of de gemeente geen 1-april-grap aan het uithalen is.

Anderen lazen ook: Apen videobellen met elkaar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook