Shutterstock

Twee dode butskoppen aangespoeld in Zeeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het gaat niet goed met de butskop. Twee weken geleden werden twee levende butskoppen gespot dichtbij de Nederlandse kust. Maar begin deze week spoelde plots een dode butskop aan. Ook vandaag is er een dood dier gevonden in Zeeland. Wat is er allemaal aan de hand? 

Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn spoelen op dit moment veel butskoppen aan. Dat kan te maken hebben met een marine-oefening vorige maand in IJsland, vertelt ze. ‘Ze zijn in de weer geweest met onderzeeërs. Wie weet zijn de dieren daardoor in de problemen gekomen. Maar dat is niet bewezen.’ Waarschijnlijk zijn de aangespoelde butskoppen dezelfde dieren die eerder zijn gespot. 

Geen eten

De negen meter lange walvis komt normaal niet in de Noordzee voor. De kans was daarom klein dat de dieren het zouden overleven. Van den Berg: ‘Diepzeedieren kunnen zo ondiep geen eten vinden. Spoelen ze aan, dan kunnen we weinig voor ze doen. Een walvis van zevenduizend kilo optillen en terugbrengen naar zee, dat doe je niet zomaar even.’

Onderzoek

Mocht je ooit een levende butskop tegenkomen dan moet je er ver vandaan blijven. Van den Berg: ‘Bel SOS dolfijn, dan kunnen wij schepen op afstand houden. En kom niet in de buurt. Het zijn grote walvissen, daar moet je geen klap van krijgen.’

De butskop die vandaag is aangespoeld wordt naar de Universiteit Utrecht gebracht. Daar zullen onderzoekers gaan kijken wat er met de dieren is gebeurd.

Anderen lazen ook: Jonge walvis gevonden in... jungle.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het heel zielig want er zijn er nog maar heel weinig van

super zielig voor die dieren :(

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.