Kerkuil

Uilen in Noord-Holland krijgen speciale zitplaatsen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Voor kerkuilen is de berm een mooie plek om muizen te vangen, maar langsrijdende auto's maken de jacht daar ook gevaarlijk. In de provincie Noord-Holland krijgen de uilen nu speciale palen waar ze veilig kunnen zitten om te speuren naar een prooi. De zitplaatsen zijn bedacht om de vogels te beschermen tegen aanrijdingen.

De drie meter hoge uitkijkposten komen langs de provinciale weg N242 en de rijksweg A7. Omdat kerkuilen meestal in de schemering over de wegberm vliegen, zien automobilisten ze vaak niet. Daardoor is de kans groot dat ze aangereden worden.

Veiligheid

De nieuwe hoge zitpalen staan voor de veiligheid een eindje van de weg. Op de lage paaltjes met groene hectometer-bordjes, die vlak naast de rijbaan staan, komen rollers. Daardoor hebben uilen die erop willen zitten geen houvast meer. 

Wist je dat de kerkuil zo'n vijftig jaar geleden bijna was uitgestorven? Er waren toen nog maar honderd broedparen. Door acties van vogelbeschermers leven er nu weer ruim drieduizend.

Anderen lazen ook: Waarom Australiërs bang zijn voor deze vogel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het een goede actie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.