Vampiervleermuizen

Vampiervleermuizen maken ook vrienden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Vampiervleermuizen klinken als bloedzuigende monsters. Dat zijn ze ook. Maar ze blijken ook heel sociaal. Wetenschappers ontdekten dat de dieren blijvende vriendschappen sluiten.

Vampiervleermuizen leven in Midden- en Zuid-Amerika en voeden zich met bloed van grote zoogdieren. Een groep wetenschappers wilde onderzoeken of de bloedzuigers ook vrienden kunnen maken, en blijven.

Zendertjes

De onderzoekers vingen een groep vleermuizen in een holle boom in Panama en hielden ze bijna twee jaar lang gevangen. Elke vleermuis kreeg een zendertje. Daarna zetten ze de dieren weer terug in de boom én plaatsen ze zendertjes op een groep dieren die niet gevangen had gezeten.

Blijvend vrienden

Toen de vampiervleermuizen gevangen zaten, letten de onderzoekers goed op wie er eten deelden met elkaar en wie elkaar schoonmaakten. Dat gedrag wijst op vriendschap. Toen de vleermuizen weer vrij waren, bleven de onderzoekers hiernaar kijken. Wat bleek? Veel vleermuizen die in de kooi vrienden waren geworden, bleven dat daarna nog steeds. Met de zendertjes was te zien dat ze elkaar vaker opzochten dan hun andere soortgenoten.

Anderen lazen ook: 8x dit wist je (vast) nog niet over vleermuizen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.