Een das (niet de das uit het verhaal). Foto: Shutterstock

Veel aandacht voor dassenfamilie in Limburg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een dassenfamilie uit het Limburgse Roermond haalde de laatste tijd regelmatig het nieuws. De burcht van de familie moest plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk en daarom zitten ze nu tijdelijk in een opvang. Maar is dat wel zo tijdelijk?

De Limburgse dassenfamilie leefde in een burcht in een natuurstrook in Roermond. Omdat de das een beschermde diersoort is, mogen ze niet worden weggehaald uit hun zelfgegraven, ondergrondse huis. Toch kreeg de gemeente Limburg goedkeuring om de dieren te verplaatsen. Op de plek van hun burcht wordt namelijk een nieuwbouwwijk gebouwd.

Fouten

Medewerkers van de provincie Limburg namen de vader, moeder en twee jonkies in februari mee en brachten de dieren naar een dierenopvang in België. Maar omdat de jonkies daarbij door mensen zijn aangeraakt, wil de moeder niks meer met haar kinderen te maken hebben, meldt nieuwssite 1Limburg.

Toch geen nieuw huis

En dat is niet het enige dat verkeerd ging. De familie zou niet lang in de opvang blijven omdat er een kunstburcht voor ze gemaakt zou worden in Vlodrop, vlakbij Roermond. Maar later bleek dat de dieren daar niet naartoe konden, omdat in dat natuurgebied nóg een dassenfamilie leefde. Dat zou een probleem zijn, omdat verschillende dassenfamilies niet graag samenleven. De kans is groot dat ze gaan vechten.

Aangifte

Dierenliefhebbers uit de buurt zijn boos op de provincie. Mensen startten een handtekeningenactie om de dieren met rust te laten en er werd aangifte gedaan tegen de provincie. Waar de dieren straks gaan wonen is nog niet duidelijk, maar voorlopig blijven ze nog even in de dierenopvang. Daar krijgen de jonkies te drinken uit een flesje, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Een drama rondom een familie dassen in Roermond! Tijdens de rustperiode van de das is met toestemming van de provincie...

Geplaatst door Vroege Vogels op Maandag 1 maart 2021

Anderen lazen ook: Chimpansees apen elkaar na om erbij te horen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook